Ürünler / Anahtar Teslimi Toz Alçı Tesisleri
Firmamızın ana faaliyet konularından biri olan anahtar teslimi toz alçı üretim tesislerinin kurulması alanında 25 yılı aşkın tecrübesi bulunmaktadır. 100t/gün. – 600t/gün. kapasite aralığında anahtar teslimi toz alçı tesislerinin kırma ve tesis otomasyonu birimleri hariç tüm bileşenleri bünyemizde üretilmektedir. Ülkemizdeki en eski toz alçı üreticilerinin ve son yıllarda kurulan yeni tesislerin arasında, yurtiçi ve yurtdışında birçok anahtar teslimi tesis imalatı yapılmış ve devreye alınmıştır. Bunların haricinde birçok tesis için de alt makina bileşenleri üretilmiştir.
Firmamızın imal ettiği patentli döner alçı fırınları (AFD serisi) muadillerinin aksine yere paralel (0º, eğimsiz) çalışmaktadır. Farklı fırın içyapısı sayesinde fırın içerisinden geçmekte olan malzeme üzerinde azami denetim sağlanmaktadır. Bu sayede birim enerji tüketimi düşmekte, nihai ürün kalitesi ve kalitede süreklilik artmakta, sistem denetimi daha güvenilir ve kolay hale gelmektedir.
İmal edilen fırınların yanma odası tasarımları firmamıza aittir. Tasarımlar sadece gaz yakıtla çalışacak şekilde düzenlenmektedir. Brülörler tedarikçilerimiz tarafından taleplerimiz doğrultusunda üretilmektedir. Brülör otomasyonu ve gerekli ölçüm donanımları paket halinde sunulmaktadır.
Tesislerin tasarımı talepler doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. Temel toz alçı tesisi tasarımlarımızda şu bileşenler bulunmaktadır;
- Kırma Birimi: Bu birimde ocaktan çıkarılan alçı taşı iki kademeden oluşan kırma işlemine tabi tutulur. Kırma işleminin sonunda tane boyutu <~5mm. haline getirilir.
- Besleme Stok Birimi: Bu kısımda kırılmış alçı taşı ihtiyaca uygun sayıda ve hacimde silolarda stoklanır. Stoklama otomasyon dâhilinde yapılır ve gerekli hammadde yine otomasyon dâhilinde silolardan çekilerek fırın besleme birimine aktarılır.
- Kalsinasyon Birimi: Fırın besleme birimine aktarılan malzeme tartımlı şekilde fırına beslenir. Döner fırına giren malzeme çeşitli aktarma kanallarından geçerek çıkışa ulaşır. Fırına tümleşik olarak yer alan siklon ve hava silkelemeli filtreleme birimi vasıtasıyla ince tozlar tutulur ve kalsinasyon işlemi sırasında alçı taşının bünyesindeki kristal suyundan ötürü açığa çıkan su buharı yine bu sistem vasıtasıyla tahliye edilir. Baca gazı sıcaklığının yüksek olması sebebiyle toz tutma işlemi sıcaklık dayanımı yüksek filtre torbaları tarafından gerçekleştirilir. Yakma otomasyonu baca sıcaklığını dengede tutmaktadır. Ani yükselmelerin verebileceği zararı engellemek için sisteme otomatik taze hava damperleri yerleştirilmektedir.
- Öğütme Birimi: Fırın çıkışında alçı öğütme birimine girer. Merkezcil (santrifüj) değirmenden (AD serisi) geçirilerek tek seferde <~700µm. tane boyutu elde edilir. Merkezcil değirmenler sadece alçı öğütmek üzere tasarlanmıştır. Öğütülen malzeme isteğe bağlı olarak kartonpiyer alçısı birimine aktarılabilir ya da dinamik ayırma birimine gönderilir.
- Dinamik Ayırma Birimi: Öğütme işlemi tamamlanan toz alçı dinamik ayırıcıya (SP serisi) girer. Ayırma işlemi istenilen üst tanecik boyutu belirlenerek yapılır. Dinamik ayırıcı kalın çıkışı sıva alçısı hattına devam eder, ince çıkışı ise siklon altından saten hattına devam eder.
- Ara Stok Birimi: Ayırma biriminden gelen malzeme bu birimde gerekli sayıda ve hacimde silolar vasıtasıyla ara stoklanır. Alçı stoklarının yan hatlarına kalsit stoklaması yapılır. Kalsit stok birimleri isteğe bağlı olarak basınçlı hava nakil sistemi veya büyük torba besleme birimleri ile beslenir.
- Saten/Sıva Dozajlama ve Karışım Birimi: İki ayrı hattın sonunda bulunan dozajlama birimlerinde standart saten, sıva ve makina sıvası için gereken besleme silolarından çekilen malzemeler dozaj silolarında elektronik olarak tartılır ve aşağısında yer alan toz karıştırıcısına (TKC serisi) boşaltılır. Her partide dozaj ve karışım eş zamanlı yapılır ve işlem asgari sürede tamamlanmış olur. Karıştırma işlemi bittikten sonra karışım paketleme silosuna aktarılır.
- Paketleme Birimi: Sıralı modüler paketleme birimleri (PMM ve PME serileri) kullanılarak 15-50kg. aralığında kraft torbalara dolum yapılır. Paketleme esnasında oluşan ortam tozu filtrelenir, dökülen tozlar ise toz toplama birimi vasıtasıyla sisteme geri beslenir.
- Mikronize Kalsit Hammadde Hazırlama Birimi: Tüm bileşenleri ile kalsit hammadde hazırlama tesisidir. Nihai ürün büyük torbalar vasıtasıyla veya basınçlı hava ile ana tesise nakledilir.
- Tesis otomasyonu merkezi bir bilgisayar ara yüzü vasıtasıyla SCADA sistemi kullanılarak yönetilir. Tüm akış mimik diyagramı vasıtasıyla ara yüzden izlenebilir, anlık değişiklikler yapılabilir, raporlamalar tutulabilir, manuel denetimler uygulanabilir ve uzaktan bağlantı sağlanabilir.