Ürünler / Mikronize Kömür Öğütme Tesisi

Kömürün ısıl enerji gereksinimi olan sektörlerdeki kullanım alanlarının yanı sıra döküm sanayinde de önemli ölçüde kullanımı bulunmaktadır. Aşındırıcılığı yüksek bir maden olmasının yanı sıra atmosferde belirli bir toz derişimine ulaştığında patlayıcılık niteliği kazanması öğütülmesini daha zor ve dikkat gerektiren bir süreç haline getirmektedir. Firmamız kömür öğütme konusunda 40 yılı aşkın tecrübeye sahiptir ve ülkemizin önde gelen mikronize kömür üreticilerinin tamamına yakınının çözüm ortağı konumundadır.

Örneği sunulan kömür öğütme tesisinin işleyişi ile ilgili açıklamalar;

- Kömür sisteme gerekli olduğu hallerde kurutma birimine beslenerek giriş yapar. Kurutmada genellikle döner kurutucular tercih edilmektedir. Kurutucu yanma odası sistem tasarımına göre doğrudan veya dolaylı yanma prensibine göre çalışır. Malzeme düz akışlı olarak ilerler.
- Kurutma aşamasından geçen malzeme öğütme birimine beslenir. Buradaki besleme otomasyon dâhilinde tartımlı olarak yapılır.
- Öğütme biriminde sarkaç toplu değirmende (STD serisi) tek seferde istenilen tane boyutuna indirilen malzeme dinamik ayırıcıdan geçerek siklonlarda ve filtreleme sisteminde tutulur. 
- İstendiğinde değirmen çıkışına ilave bir dinamik ayırıcı (SP serisi) konarak tane dağılımı istenen şekilde ayarlanabilir. (örn. <63µm. malzemenin istenen orana indirilmesi.)
- Geleneksel bir öğütme sisteminin sahip olduğu güvenlik tedbirlerine ilave olarak kömür öğütme sistemlerinde ileri güvenlik tedbirleri uygulanmaktadır. Ani azot zerk tankları, siklon üstü patlama kapakları, otomasyon sistemindeki farklar (sistem devreye alınmadan önce ilk sırada filtre sisteminin devreye girmesi) bu tedbirlerden sadece birkaçıdır.
- Öğütülen malzeme stoklanır ve istenilen şekilde dolum işlemi gerçekleştirilir. Kraft torba, büyük torba veya silobas dolum birimine aktarılabilir.
- Tesis otomasyonu merkezi bir bilgisayar ara yüzü vasıtasıyla SCADA sistemi kullanılarak yönetilir. Tüm akış mimik diyagram vasıtasıyla ara yüzden izlenebilir, anlık değişiklikler yapılabilir, raporlamalar tutulabilir, manuel denetimler uygulanabilir ve uzaktan bağlantı sağlanabilir.